Bokrosi Művelődési Ház és Könyvtár

Az 1900-as évek elején Csongrád-Bokrospart néven ismert terület központja a Csongrád-Kecskemét közút és a Gyójai határrészt a Bokros pusztával összekötő közlekedési út kereszteződésénél alakult ki.
A szóban forgó területen mintegy 800-850 szétszórt tanyán 3308 ember élt.

Bokrosi Művelődési Ház:

A Művelődési Központ és Városi Galéria intézményeként a bokrosi Művelődési Ház és Könyvtár a térség fontos közművelődési intézménye, mely számos rendezvénynek ad helyet. A közösségi életre egyre nagyobb szükség van napjainkban, a személyes találkozásokat nem pótolhatja a technika.

A programok összeállításánál fontos szempont a közönséggel, a helyi intézményekkel, civil szervezetekkel közösen kialakított igények megvalósítása. Figyelembe véve a korosztályok érdeklődési körét, a környezet adta lehetőségeket és a rendelkezésre álló anyagi keretet.

Ennek függvényében kerülnek megvalósításra rendezvényeink:

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi program, melynek állandó közreműködői a Bokrosi Általános Iskola tanulói. Egészségügyi előadások felnőttek és gyerekek részére, mezőgazdasági szakmai előadások, képzőművészeti kiállítások amatőr képzőművészek alkotásaiból, kézműves és rajz kiállítások óvodások és iskolások munkáiból. Gyermekek részére szervezett számos manuális és sportfoglalkozás. Különös hangsúlyt fektetünk a hagyományokhoz és ünnepkörökhöz kapcsolódó programokra és mindezek mellett minél több új igény megvalósítására.

A nyári rendezvények nyitó programja minden évben a Gyermeknap, amely a helyi közösség összefogásával valósul meg. A nyári szünidőben – júniustól augusztusig – Erzsébet-táborba, kerékpár túrára, sportfoglalkozásokra, kézműves foglalkozásokra várjuk a gyerekeket.

Tisza Vidéki Amatőr Alkotók Tárlata

1997 óta minden év júliusában kerül megrendezésre a Tisza Vidéki Amatőr Alkotók Tárlata.
Erre a programra a Tisza melletti településekről érkeznek az alkotások képző-, népi és iparművészeti kategóriában. A szakmai zsűri díjazza a munkákat, melyet egy hangulatos megnyitó keretében adunk át. Évről évre gyarapodik a résztvevők száma, amely jelzi, hogy ennek a tradíciónak nem csak múltja, hanem jövője is van. A térség földrajzi adottságából adódóan jelentős a szőlőtermesztés és a szőlő feldolgozás a helyi borászok közreműködésével valósul meg a borfesztivál szakmai napja, melyet minden év augusztus közepén rendezünk – jelentős érdeklődés mellett. A közel száz fő ide látogató érdeklődő nem csak szakmai előadásokat hallhat a növénytermesztésről, a szőlőtermesztés jelenéről és jövőjéről, hanem a gyakorlatban elért eredményeket is láthatja a pincészetek szőlészeteiben.

Csongrád-bokrosi Szüreti bál

Szeptember végén több száz vendéget vonz a Csongrád-bokrosi Szüreti bál és szüreti felvonulás, amely mint kulturális örökségünk szerepel Csongrád települési értéktárában.

A Bokrosi Művelődési Ház tevékenységében nem csak az óvódások, iskolások és a közép korosztály kap jelentős szerepet, a ház életéhez szervesen kapcsolódik a Bokrosi Nyugdíjas Klub is. Programjaik összeállításakor fontos szempont az egészségmegőrzés, az ünnepek, a
kapcsolattarás más települések nyugdíjas klubjaival.

Mi a helyzet a jelenben?

2020 januárjára pályázati forrásból és önkormányzati önerőből megvalósult a Bokrosi Művelődési Ház teljes felújítása.

Kialakításra került a 63 fő befogadására alkalmas nagyterem, egy tágas, 40 fős könyvtár terem – klubterem, valamint egy fogadó tér, mely a könyvtári tevékenységnek is helyet biztosít. A termekbe új bútorok, a falakra függesztő sínrendszerek kerültek a kiállításokhoz, a képek kihelyezéséhez.

A színpad fedése is megújult, az épület teljes akadálymentesítése megtörtént, az udvar egy része viacolor burkolatot kapott. Szeptemberben önkormányzati önerőből elkészült a 21. századi igényeket maximálisan kielégítő konyhabútor, beépített berendezésekkel.

Az a célunk, hogy a jövőben mindenki számára megfelelő teret biztosítsunk a programokhoz, a hasznos időtöltéshez és egymás megismeréséhez.