A Bokrosi Művelődési ház története

Az 1900-as évek elején Csongrád-Bokrospart néven ismert terület központja a Csongrád-Kecskemét közút és a Gyójai határrészt a Bokros pusztával összekötő közlekedési út kereszteződésénél alakult ki.
A szóban forgó területen mintegy 800-850 szétszórt tanyán 3308 ember élt. A viszonylag nagy létszámú lakosság állattartással, majd később növénytermesztéssel foglalkozott. Jobbára törpebirtokokon gazdálkodtak. Szükségessé vált a gazdakör szervezése. Erről részletesen ír Dr. Kiss István „Adalék a magyar tanyakérdéshez” c. munkájában, valamint Grőber Gyula és Mánai Kiss István: A Csongrád-Bokrosparti tanyai központ, mint a tanya-körzetté fejlesztésének adottságai és útja c. kiadványban.

A Bokrosparti Gazdakör

1906-ban Boér Antal az 1873-ban épült Bokrosparti Iskolához került pedagógusként. Nevéhez fűződik a Bokrosparti Gazdakör megszervezése.

A szervezett közösségi élet központja a Csongrád- Bokrosparti-Gyójai Gazdaolvasókör lett. Első elnökei között említi egy gazdaköri jegyzőkönyv 1920-ból Gutpintér Istvánt és Gutpintér Rókust, jegyzője pedig Joannovich Vilmos helyi tanító volt.

Bokrosparti Gazdakör Népháza

Az olvasókör kezdeményezésére és szervezésével 1911-ben felépült a Bokrosparti Gazdakör Népháza. A lakosság csak egyszerűen „Kör”-nek nevezte. Elhelyezést nyert benne a gazdakör, ingyenes népkönyvtár, itt tartották a tanfolyamokat, ünnepélyeket, lakodalmakat, szüreti mulatságokat, háziipari tanfolyamokat, előadásokat. A háború utáni években közigazgatási kirendeltség is működött benne. 1928-ban bővítették az épületet: orvosi szobával (heti 2x-i rendelés) és csendőrségi szobával- pihenő helyiséggel..

Amikor az Árpádi- és a Gyójai iskolából a központi iskolába került felső tagozatos tanulókkal emelkedett a diákok száma, akkor a 7. és 8 osztály átkerült a gazdakör két kisebb termébe, valamint technika tanműhely is helyet kapott. 1970-ben az új iskola megnyitásával, az osztálytermek átadták helyüket a nyugdíjas klubnak. Az idő múlása és a sok irányú használat szükségessé tette a „Művelődési Ház” felújítását. 1960-as évek elején a hajópadló aljzatot parkettára cserélték, megújult a színpad, a nyitott folyosóra üvegfal került, az udvar egy részét Szirti Gyöngyvesszővel parkosították. 1992-ben a park helyére az akkori Bokrosi Baráti Kör bitumenes teniszpályát épített. Jelenlegi Csodálatosan szép külső-belső formáját 2019-ben kapta a szép emlékű Gazdakör Népháza.

Írta és gyűjtötte: Buzder Lajosné